PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cât de imună este România la un atentat terorist?


Nivelul curent de alertă teroristă în ţara noastră este, potrivit site-ului Serviciului Român de Informaţii, albastru – precaut. Aceasta înseamnă că există un risc scăzut de producere a unui atac terorist.
În Bulgaria, stat vecin, unde există o comunitate importantă de musulmani, gruparea teroristă Statul Islamic duce o intensă campanie de propagandă pe reţelele de socializare, încercând să adune cât mai mulţi simpatizanţi.
Potrivit Standart News, cetăţeni bulgari musulmani propagă, de câteva săptămâni, simbolurile jihadiste ale Statului Islamic pe reţelele de socializare.
Dar lucrurile nu sunt diferite şi în alte state din Balcani. Surse sârbe spun, de exemplu, că există cel puţin 20 de luptători albanezi, special antrenaţi pentru misiunile sinucigaşe ale Statului Islamic.
Serviciul de informaţii al Armatei ruse spune, citat fiind de un site rusesc, că teroriştii S.I. sunt în contact permanent cu aliaţii lor din Bosnia, Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia, cărora le dau instrucţiuni să se pregătească de ACŢIUNI.
Statele Unite, împreună cu Franţa şi aliaţi din statele arabe, au declanşat, de câteva zile, operaţiuni aeriene împotriva unor ţinte ale Statului Islamic din Siria şi Irak, cu scopul declarat de a distruge resursele, bazele şi infrastructura acestei organizaţii. Preşedintele Obama a declarat că loviturile aeriene vor dura atât cât va fi necesar pentru a anihila complet această grupare.
Liderii grupării, care până acum au dovedit că nu glumesc, au ordonat militanţilor să ucidă cetăţenii statelor care participă la operaţiuni anti-S.I., dar şi din ţări care sprijină acţiunile coaliţiei condusă de Statele Unite.
România şi-a afirmat susţinerea pentru aliatul său american, dar nu participă în niciun fel la operaţiunile din Siria şi Irak.
Acesta fiind contextul general în care ne aflăm, întrebarea care se pune este următoarea: în ce măsură sunt protejaţi cetăţenii români de un eventual atac terorist? Prin popor circulă o vorbă care aproape că nu e pusă la îndoială de nimeni. Avem mulţi arabi în România, care fac afaceri şi o parte din profituri alimentează conturile unor organizaţii din străinătate. Adică e mult mai profitabil pentru radicalii islamişti ca România să fie o ţară generatoare de profituri pentru ei decât ca pe la noi să se petreacă atentate teroriste, situaţie în care arabii de aici nu s-ar mai simţi atât de confortabil. Poate că ar fi cazul să nu mai înghiţim pe nemestecate un astfel de basm.
Pe de altă parte, am văzut, ieri, cu câtă uşurinţă poate pătrunde o maşină străină în curtea Guvernului. Şi nu era o maşină blindată. Şi nici una plină cu explozivi. Dar dacă ar fi fost? Dacă sediul Guvernului poate fi penetrat atât de uşor, în cel fel pot fi protejate staţiile de metrou sau gările, de exemplu, unde, la orele de vârf, sunt prezenţi foarte mulţi oameni? Întâmplarea de ieri ar trebui să-i îndemne pe specialiştii români în domeniul luptei anti-teroriste să-şi revizuiască metodele de acţiune şi să fie ceva mai prezenţi în teren.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s