PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cum au ajuns Radu Beligan şi Iurie Leancă în tabăra lui Victor Ponta


Zeci de mii de oameni şi-au declarat ieri după-amiază susţinerea pentru candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Evenimentul, criticat de mulţi pentru fastul excesiv şi pentru cheltuielile implicate, într-o ţară în care sărăcia stă la masa majorităţii românilor, s-a petrecut pe Arena Naţională. Din Bucureşti şi din ţară au fost strânşi pe stadion, în mod organizat, în jur de 70.000 de oameni.
Victor Ponta le-a răspuns criticilor care au comparat amploarea evenimentului cu spectacolele organizate pe vremea lui Ceauşescu că Împuşcatul nu-şi ţinea Congresele pe stadion, ci la Sala Palatului. Şi, a adăugat Ponta cu subînţeles, cine are de gând să-şi lanseze candidatura la Sala Palatului? Cine altcineva dacă nu chiar Elena Udrea, preferata lui Traian Băsescu. Cam aşa a combătut Victor Ponta la Antena 3.
Sigur că un Congres, fie el şi al PCR, nu se putea ţine pe stadion. Dar pe o arenă asemănătoare cu cea unde s-a dat în spectacol Ponta, adică pe stadionul 23 August, se băteau câmpii cu spectacole gigantice, pline de lozinci şi unde, ce-i drept, dacă vorbea cineva, acela era numai Geniul Carpaţilor. Iar în ultimii ani de domnie ai lui Ceaşcă, tot de foame şi de lipsuri era vorba în popor, ca şi acum. Ţara arde şi baba se piaptănă e un proverb care rezistă cu brio trecerii timpului.
Printre admiratorii lui Victor Ponta se numără şi domnii Radu Beligan şi Iurie Leancă. Mesajul maestrului Radu Beligan (96 de ani) a avut ca idee centrală necesitatea ca ţara să aibă un preşedinte tânăr: „Îl susțin pe Victor Ponta, pentru că țara asta are nevoie de un Președinte tânăr și energic! Cred în tineri, doamnelor și domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preț. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos și până la vârf!” Sună bine? Atunci aflaţi că Elena Udrea, candidat la preşedinţie din partea Partidului Mişcarea Populară, împlineşte 41 de ani la 26 decembrie. În timp ce Victor Ponta a făcut 42 de ani pe 20 septembrie. Aşa că dacă ne-am orienta după vorbele Maestrului, ţara ar putea avea un preşedinte şi mai tânăr decât Victor Ponta. Dar e vârsta un criteriu de alegere a şefului statului? Nu cred că se poate susţine cu seriozitate un asemenea argument.
Poate că mai degrabă biografia ne-artistică a Maestrului l-a îndemnat în direcţia Victor Ponta. Radu Beligan a fost membru al Comitetului Central al PCR între 1969 şi 1989 şi deputat în Marea Adunare Naţională între anii 1961 şi 1975.
Într-o notă a Securităţii, care apare în Cartea Albă a Securităţii, la data de 30 noiembrie 1982, se consemnează poziţia Maestrului faţă de transmiterea de către televiziune a piesei O SCRISOARE PIERDUTĂ, în regia lui Liviu Ciulei: “Radu Beligan se arată nemulţumit şi pentru faptul că televiziunea a transmis piesa «O scrisoare pierdută », în regia lui Liviu Ciulei, care a întors spatele ţării, plecând în străinătate, şi nu pe cea regizată de un membru al CC al PCR, adică de el. După opinia sa, tinerii care iau contact pentru prima oară cu o astfel de piesă, precum cea transmisă, nu au de învăţat, ea constituind o «crimă pentru actul cultural în sine»” Nota este semnată de Gheorghe Dănescu, şef de serviciu în Securitatea Municipiului Bucureşti.
Iurie Leancă este premierul Republicii Moldova şi prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal-Democrat din Moldova. PLDM, partid care face parte din coaliţia de guvernare de la Chişinău, este condus de Vlad Filat şi are o doctrină conservatoare, fiind membru al Partidului Popular European. Din această perspectivă, gestul lui Leancă este unul surprinzător, normală fiind susţinerea unui candidat creştin-democrat la alegerile din România, cum ar fi Klaus Iohannis sau Elena Udrea. Când colo, Iurie Leancă a stârnit un adevărat scandal în rândurile partidului său cu declaraţia de pe Arena Naţională: ”În numele Republicii Moldova salut și susțin candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale și sunt convins că prima destinație externă a lui Victor Ponta ca președinte al României va fi la Chișinău”. Adică nu numai că un partid liberal susţine candidatura lui Ponta, dar chiar şi întreaga Basarabie. Cum a ajuns la această concluzie Iurie Leancă e un mare mister.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s