PICĂTURA DE OTRAVĂ :Remus Pricopie, un ministru al Educaţiei de toată jena


Aflat, duminică, la Găeşti, unde a participat la inaugurarea a trei şcoli, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a făcut o serie de de declaraţii halucinante legate de problema manualelor şcolare. Faptele sunt clare. Pentru prima dată în ultimele decenii, elevii de clasa I nu vor avea manuale pe bănci la începerea anului şcolar. Iar incompetenţa celor care s-au ocupat de această problemă din partea ministerului Educaţiei nu poate fi băgată sub preş şi dată uitării numai pentru că ministrul Remus Pricopie nu vrea să-şi asumea răspunderea şi să ia măsurile necesare.
Remus Pricopie are o soluţie foarte simplă pentru elevii de clasa I: “Toate cadrele didactice din toată ţara pentru ciclul primar au fost pregătite pe noua programă şcolară. Pentru clasa pregătitoare s-a lucrat fără manuale, pe bază de fişe. Prin urmare, pentru clasa I, în următoarele săptămâni, se va lucra în acelaşi sistem ca la clasa pregătitoare. Adică, fiecare cadru didactic îşi pregăteşte, conform programei şcolare, fişele corespunzătoare pentru a putea parcurge programa”.
Nu e foarte clar despre câte săptămâni e vorba. Sau dacă nu cumva e vorba de câteva luni. ŞI dacă se poate lucra atât de bine după fişe, la ce să se mai cheltuiască bani cu manualele?
Ministrul Pricopie susţine că licitaţia pentru manuale s-a amânat din cauza editorilor, iar neînţelegerile sunt legate de componenta IT Dar nu ne spune de ce nu a fost organizată astfel încât să se ţină seama şi de varianta contestaţiilor legale şi totul să fie gata până la 15 septermbrie. Şi nici cine răspunde pentru asta. S-a întâmplat şi gata, ce ne agităm atât?.
“Licitaţia pentru manuale ar fi trebuit să se termine în iunie, s-a amânat din cauza contestaţiei editorilor până pe 3 august, cand am anunţat rezultatele. Au contestat din nou şi editorii au cerut anularea licitaţiei, a fost respinsă de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, au cerut suspendarea licitaţiei, a fost respins şi acest lucru. A fost admisă parţial reevaluarea pe anumite componente. Neînţelegerile majore sunt legate de componenta IT, nu de componenta printată. Vom clarifica aceste lucruri în următoarele zile”, a spus Remus Pricopie.
Iar dacă editorii nu se cuminţesc şi nu-şi bagă minţile în cap, Remus Pricopie are în vedere şi o ieşire din criză prin întoarcea în trecut: “Dacă nu se ajunge la o formulă de echilibru şi dacă în următorii cinci ani în care trebuie să schimbăm toate manualele din clasa I până în clasa a XII-a vom avea acest scandal anual, atunci mai bine decid să închidem subiectul liberalizării pieţelor de manuale şi să revenim la editorul unic al Ministerului Educaţiei, care să facă toate manualele. Eu nu sunt pentru aşa ceva, pentru că piaţa are şi ea rolul ei şi anume de diversitatea de idei, de oferte”.
Cât despre manualele digitale, apariţia lor a fost amânată anul trecut cu 12 luni, dar ele nu există nici acum şi nu ştim de câtă credibilitate se mai bucură ministrul Educaţiei când anunţă, senin, că sunt pe cale de a ajunge la clase: „Manualele noi, digitale, aduceţi-vă aminte, am declanşat acest proces în februarie anul trecut şi am vrut ca în toamna anului trecut să avem manuale noi. Editorii, unii dintre ei, au ieşit şi au spus că e corupţie, că e netransparenţă, cum să se facă manuale într-un interval scurt?! (…) Ţinând cont că manualele noi au şi componentă digitala, noi le spunem digitale, dar trebuie să se înţeleagă că manualul pe hârtie va exista. Va exista, dar vom avea şi un CD, dar şi pe internet componenta digitală. Ţinând cont că e un proces nou am decis anul trecut să amân procesul cu an”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s