PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cui i-au folosit atentatele din 11 septembrie 2001?


Astăzi se împlinesc 13 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. De atunci încoace, s-au tot înmulţit interpretările conspiraţioniste, vehement contestate de oficialităţile americane.
Se spune, astfel, că atentatele nu au fost comise de membri Al Qaeda. Sau că au fost comise de terorişti Al Qaeda, dar că ei erau în slujba americanilor. Că Osama bin Laden a fost creaţia serviciilor secrete americane. Că Turnurile Gemene nu s-au prăbuşit din pricina impactului cu avioane civile. Că Pentagonul nu a fost lovit de un avion. Că totul a fost pus la cale pentru a încuraja industria de război şi extinderea influenţei americane în lumea arabă. Iar dovada supremă că totul a fost o făcătură ar fi că în Turnurile Gemene, la ora producerii tragediei, nu se aflau evrei. Aceştia fuseseră avertizaţi din timp şi nu au mers la lucru în ziua aceea. Teoriile de acest gen sunt mult mai multe, unele însoţite şi de dovezi video. Nu o să le enumăr pe toate aici.
Despre altceva vă propun să stăm de vorbă. După atentate, America a pornit un război necruţător împotriva terorismului. Cu toate mijloacele din dotare. A extins controlul informaţiilor care circulă pe internet, s-a pus pe spionarea tuturor convorbirilor telefonice la nivel mondial. Şi şi-a pus maşina de război în mişcare în lumea arabă. I-a lichidat pe Saddam Hussein şi pe Moammar Ghadaffi, a instalat un guvern marionetă la Kabul, a orchestrat primăvara arabă şi a reuşit, în cele din urmă, să-l transforme într-un personaj odios pe Hosni Mubarak. Atunci când e vorba de forţă, americanii ştiu să facă show. Dar ce se întâmplă după? Se pare că la acest capitol americanii sunt corigenţi. Irakul şi Siria sunt zguduite din temelii de războaie civile devastatoare, care-i opun pe sunniţi şiiţilor (amîndouă sunt confesiuni islamice). Libia nu se simte nici ea prea bine, guvernul de la Tripoli nereuşind să ţină sub control miliţiile înarmate. În Egipt, puterea a fost preluată de armată, care pronunţă condamnări la moarte pe bandă rulantă. Toate acestea se întâmplă pentru că modelul de organizare a societăţii pe care americanii îl propun arabilor nu se potriveşte absolut deloc cu specificul locului şi cu gradul lor de civilizaţie. Cea mai clară demonstraţie că democraţia de tip occidental nu este un remediu universal o vedem tocmai în ţările arabe. Acolo unde dictatorii au fost alungaţi sau ucişi de americani, numai pentru a avea acum mişcări islamice radicale, pe lângă care Al Oaeda pare o glumă, dar şi pentru ca ţări relativ stabile din punct de vedere economic, precum Irak, Libia sau Siria, să ajungă o ruină unde viaţa de fiecare zi este un coşmar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s