PICĂTURA DE OTRAVĂ: Tăriceanu îi ridică mingea la fileu lui Băsescu


Ce s-ar întâmpla dacă Traian Băsescu va fi suspendat pentru a treia şi ultima oară? Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi al unui partiduleţ de buzunar, care propune admiratorilor un liberalism reformat (ce o fi aia?) a venit pe piaţă cu un plan de suspendare a şefului statului.
Tăriceanu zice în felul următor: „Având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituționale puse în operă de Președintele României în anii 2013 și 2014, propun inițierea procedurii constituționale de suspendare și demitere a Președintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Președintelui României în preajma datei de 23 septembrie și organizarea Referendumului de demitere a Președintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu Referendumul de demitere al Președintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1.”
Ca să vedeţi cât de serios e Tăriceanu, o să vă spun că procedura de suspendare a preşedintelui ţării e reglementată de articolul 95 al Constituţiei. Nu-l voi cita în întregime, dar doritorii îl găsesc pe net, la adresahttp://bit.ly/1pXDmaJ. Articolul cu pricina menţionează, la alineatul 3, următoarele: „Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.”
Revenind la ce spune Tăriceanu, pentru ca referendumul să se ţină pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu nu poate fi suspendat mai înainte de 3 octombrie. Sigur că „în preajma zilei de 23 septembrie” poate însemna şi 3 octombrie. Dar atunci când ţi se prezintă un calendar, parcă simţi nevoia de mai multă acurateţe.
În afară de nenumărate încălcări ale Constituţiei care nu sunt nominalizate de CPT, picătura care a umplut paharul lui Tăriceanu a fost intervenţia lui Băsescu în problema desemnării comisarului european din partea României. Avea sau nu dreptul Băsescu să se bage în ciorba respectivă? Potrivit articolului 87 al Constituţiei, preşedintele României poate participa la şedinţe de Guvern în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă (cum ar fi nominalizarea unui comisar european), şedinţe pe care le prezidează. Păi dacă preşedintele poate conduce şedinţa de Guvern în care se discută problema comisarului european, cum de nu ar putea el să aibă o opinie în această chestiune? Cine să îi interzică?
Solicitarea lui Tăriceanu este egală cu zero. Dar dacă Băsescu va fi suspendat, asta ar însemna să se dea apă la moară propagandei băsiste, care va inunda posturile de radio şi de televiziune, transformându-se în principala temă a campaniei prezidenţiale. Iar Băsescu a demonstrat, în celelalte două ocazii când a fost suspendat, că se pricepe de minune la aşa ceva.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s