Ce aşteaptă România de la summit-ul NATO


Fragmente din declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu

Am avut o sedinta CSAT.
S-a discutat despre prezenta unor aeronave de lupta ale statelor NATO pe teritoriu Romaniei, prin rotatie.
E vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de aparare al NATO si care alaturi de aviatia romana vor asigura politia aeriana.
Pe teritoriul tarii vor putea stationa si 200 de militari – piloti, mecanici, personal de intretinere.
A fost adoptata aceasta hotarare in CSAT, vom comunica la NATO aprobarea noastra
Un alt punct a fost legat de posibila participare ca stat coordonator in proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice.
Programul pe care dorim sa ni-l asumam e legat de apararea cibernetica a Ucrainei.
Am vazut, am observat ca foarte multi analisti militari, nemilitari, specialisti in fabricarea panii au facut predicitii asupra a ceeea ce e va intampla pentru Romania la summitul NATO.
Romania, ca toate statele membre, tine cont de doua documente fundamentale: CFE, armamentele conventionale in Europa, nivelul pe care fiecare parte si-l asuma, si trebuie sa tinem cont daca mai vrem sa nu sa avem un parteneriat cu Federatia Rusa, NATO – Rusia.
Aici e un punct de discutie, in acest documente statele NATO se angajeaza sa nu instaleze baze militare permanente mari la granita de est a NATO.
Cu asta am raspuns celor care proroceau baze mari, permanente
Asta nu inseamna insa ca Romania nu are niste obiective.
Suntem intr-un curs continuu de negocieri de doua luni, si aici se ocupa trei institutii: Presedintia, Ministerul de Externe si Ministerul Apararii.
Nu s-a luat azi un mandat pentru ca nu era posibil, de aceea nu am putut sa fac vizita in Turcia la validarea mandatului presedintelui Erdogan, aveam niste convorbiri telefonice in acea perioada, a trebuit sa raman aici pentru ca se discutau obiectivele noastre pentru NATO.
Obiectivele noastre, generate in primul rand de evenimentele din Ucraina si de ce a aratat presedintele Putin in actiunea Rusiei, actiune care a ajuns la limite care frizeaza irationalul, atata timp cat nu respectam acordurile internationale, granitele statelor, nu mai putem vorbi de rational, atunci intervine irationalul.
Romania solicita generic consolidarea flancului estic al Aliantei, nu doar nord-estic, asta inseamna si introducerea Romaniei in sistemele permanente de alerta, de capabilitati de reactie.
In acest sens, dincolo de realizarea capabilitatilor pentru consolidarea intregului flanc estic, sunt modalitati diverse de a se atinge aceste obiective. Nu o sa le descriu, nu vor fi nici in comunicat, poate voi vorbi mai pe larg dupa summit.
In acelasi timp, solicitam cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor armate ale Romaniei cu ale altor state membre, fortele terestre, aeriene si navale, cu accent deosebit a fortelor navale ale Romaniei cu fortele navale ale altor state membre, avand in vedere forta deosebita a flotei Rusiei de la Marea Neagra.
Prezenta acestei flote ne genereaza ingrijorari.
Un numar mare de exercitii, care sa presupuna prezenta unor nave ale Aliantei in Marea Neagra, este de mare interes pentru Romania.
Nu suntem dezinteresati, dimpotriva, suntem interesati ca pe teritoriul Romaniei sa existe structuri de comanda, nu la nivel mare, dar aceste structuri trebuie sa existe.
Am dori ca acest summit sa clarifice abordarea aliatilor cand discutam de un razboi hibrid ca cel din estul Ucrainei, adica un stat care nu recunoaste isi trimite forte fara insemne, care coordoneaza ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar si politic, dar asta nu justifica aplicarea articolului 5.
Punctul nostru de vedere e ca fiecare stat trebuie sa aiba capacitatea de a face fata astfel de provocari, dar cand asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la granite, un sprijin direct pentru omuletii verzi din Ucraina, atunci intervnetia NATO este obligatorie.
Un stat mai mic nu pote face fata unui razboi puternic generat de omuleti verzi, sa spunem, si presiuni cu armate ostentativ masate la granita, si care direct sau indirect constituie un sprijin major pentru insurgenta.
Speram intr-o definire si intelegere a aplicarii art 5 intr-o astfel de situatie, e un nou tip de razboi care e de succes in statele slabe, unde coruptia afecteaza fibra functionarii institutiilor, care isi neglijeaza fortele armate si de securitate. In statele puternice nu or sa reuseasca niciodata.
Asteptam ca summitul sa confirme progresele sistemului de aparare antiracheta al NATO.
Deocamdata sistemul e in baza unei intelegeri bilaterale Romania – SUA, radarul e in Turcia.
Am vrea ca la acest summit sa se reconfirme continuarea procesului privind scutul antiracheta.
Asteptam de la summit consemnarea importantei strategice a Marii Negre.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s