Acordul cu FMI îi arde la buzunare pe ucrainenii obişnuiţi


Fondul Monetar Internaţional a dat undă verde Ucrainei pentru ca această ţară să primească a doua tranşă de 1,39 miliarde de dolari din asistenţa financiară, ceea ce înseamnă mai multe măsuri de austeritate pentru o economie bolnavă.
„Board-ul executiv al FMI a terminat astăzi prima evaluare a performanţelor ucrainene privite prin prisma programului economic sprijinit de acordul stand-by”, se afirmă într-o declaraţie a Fondului.
„Terminarea acestei evaluări permite eliberarea sumei de 1,39 miliarde de dolari, ajungându-se la un total până acum sub auspiciile acordului de 4,51 miliarde de dolari”, se afirmă în declaraţie.
FMI a aprobat solicitarea Ucrainei de a contopi tranşele trei şi patru din acord. Economia slăbită a Ucrainei ar putea fi acum eligibilă pentru o tranşă de 2,3 miliarde de dolari, dacă o altă evaluare este trecută până la sfârşitul anului 2014.
În acelaşi timp, FMI a notat că decizia sa se bazează pe presupunerea că conflictul din estul Ucrainei va înceta în lunile următoare.
Vorbind după discuţiile din board, directorul general al FMI Christine Lagarde a spus că escaladarea conflictului din est provoacă ”o recesiune mai profundă şi devieri de la ţintele programului pe termen scurt”. În particular, Legarde a menţionat deficitul de la Naftogaz şi rezervele internaţionale ale băncii centrale.
Ucrainenii de rând sunt cei care vor suferi cel mai mult în urma noilor măsuri de austeritate precum flotarea liberă a monedei naţionale, care va alimenta inflaţia. Creşterea preţului gazelor va avea un impact asupra fiecărei gospodării. FMI cere Kievului să reducă deficitul bugetar, să crească preţul energiei pentru consumatorii casnici şi să permită o rată de schimb flexibilă. Pentru oamenii obişnuiţi asta înseamnă creşterea taxelor, a costurilor energiei, precum şi îngheţarea salariilor şi pensiilor.
Potrivit estimărilor FMI, economia Ucrainei se va contracta cu 6,5 la sută în acest an, în timp ce hrivna, moneda naţională, s-a devalorizat cu 60 la sută în acest an prin raportare la dolar.
Pentru a primi banii de la FMI, Kievul a optat pentru măsuri severe de austeritate, care includ concedierea a 24000 de angajaţi guvernamentali, retragerea subvenţiilor la gazele naturale, creşterea taxelor şi vânzarea unor bunuri de stat.FMI a aprobat un pachet de 17 miliarde de dolari sub forma unui program de stabilizare cu durata de doi ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s