PICĂTURA DE OTRAVĂ Războiul bate la uşă şi liderii europeni se fac că plouă


Summit-ul european de la Bruxelles, care s-a desfăşurat sâmbătă, s-a încheiat cu o înfrângere clară pentru Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei. Kievul, confruntat cu o agresiune brutală a Moscovei, care a trimis în Ucraina echipament militar modern şi mii de militari, se aştepta la un sprijin clar din partea Occidentului.
În loc de sprijin, a primit doar promisiuni. Dacă Rusia nu se retrage din Ucraina în următoarele şapte zile se vor stabili noi sancţiuni economice. Dar acestea trebuie să fie bine ţintite şi să vizeze numai persoane care au o legătură clară cu politica Moscovei în Ucraina. Participanţii la summit au hotărât, de asemenea, să nu acorde ajutor militar Ucrainei, pentru a nu se crea impresia că există o soluţie de forţâ la conflictul din estul Ucrainei.
Cancelarul german Angela Merkel, susţinută şi de alte ţări cu afaceri importante în Rusia, a dat, practic, undă verde Moscovei să acţioneze în voie în Ucraina. Armata Kievului, prost echipată şi demoralizată, pierde poziţii în fiecare zi în faţa separatiştilor. Nu o să le mai spun pro-ruşi, pentru că ei sunt chiar ruşi, din Ucraina sau din Rusia. Moscova are o săptămână la dispoziţie, interval de timp în care poate face prăpăd, fără teama de a se confrunta cu armament occidental modern, care să fie livrat Ucrainei.
Situaţia seamănă teribil de mult cu laşitatea şi slăbiciunea Occidentului în faţa lui Hitler, înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, cu binecuvântarea Vestului, Austria şi o parte din Cehoslovacia au fost cedate Germaniei, în speranţa că pofta de spaţiu vital a lui Hitler va fi domolită şi Occidentul va fi cruţat.
Occidentul nu este dispus să-şi pună la bătaie prosperitatea şi îmbuibarea pentru a se confrunta cu Rusia lui Vladimir Putin. Dar nimeni nu ştie cine va urma după Ucraina şi dacă, atunci când va fi vorba de ţările baltice sau de Polonia, va sări cineva în ajutor.
Liderii occidentali se ascund după cuvinte alese cu grijă, ca nu cumva să-l supere pe Putin. E invazie sau nu e? Dacă e o simplă agresiune altfel procedăm decât dacă ar fi o invazie. Cunoscutul opozant al regimului Putin, Garry Kasparov, scrie, în revista TIME, sub titlul-dinamită „It’s a War, Stupid!” („Este un război, idioţilor!”), că, în timp ce guvernul ucrainean imploră ajutor din partea lumii libere, liderii acesteia se luptă să găsească terminologia corectă care să-i elibereze de responsabilitatea morală de a oferi protecţie. Kasparov mai spune şi că liderii europeni şi Casa Albă sunt chiar mai dornici decât Kremlinul să pretindă că acest conflict este unul local şi că nu se impun mai mult decât promisiuni vagi de la o distanţă foarte sigură.
Toate acestea, în timp ce Vladimir Putin li se adresează unor tineri ruşi aflaţi într-o tabără pe malul unui lac din apropierea Moscovei cu următoarele cuvinte: „Slavă Domnului, cred că nimeni se gândeşte la declanşarea unui conflict pe scară largă cu Rusia. Vreau să vă reamintesc că Rusia este una din marile puteri nucleare ale lumii.”
De altfel, într-un exerciţiu militar din 2013, forţele strategice ruse au simulat un atac nuclear asupra Varşoviei. Potrivit unor analişti militari, una din capitalele ţărilor baltice sau un oraş polonez ar putea fi vizate de o rachetă nucleară rusească, tocmai pentru a dovedi că NATO este o organizaţie incapabilă să intervină împotriva Moscovei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s