Zece ţări care cenzurează internetul


 

Turkmenistan – Numai 5 la sută din populaţie poate accesa internetul. Iar activitatea online este înregistrată. După ce a scris despre o explozie acoperită de autorităţi, un blogger a fost arestat, acuzat de crimă şi întemniţat.

Vietnam – Cetăţenii care distribuie ştiri locale defavorabile riscă până la 15 ani de închisoare. Decretul 72 din 2013 interzice utilizatorilor de internet să comenteze evenimentele interne.

Cuba – Autorităţile menţin preţuri ridicate şi o conectivitate slabă pentru a restricţiona accesul. Accesat de majoritatea populaţiei prin puncte controlate de guvern, o oră de acces costă jumătate din salariul mediu lunar.

Siria – Autorităţile pătrund în reţelele sociale pentru a monitoriza mesajele private şi istoricul navigărilor.

Bahrain – Peste 1000 de site-uri au fost închise. Înregistrările video şi audio sunt interzise la ştirile online. În 2011, regimul a impus un supra-control al site-urilor care se ocupă de drepturile omului.

Sudan – Bloggeri şi jurnalişti online au fost reţinuţi şi torturaţi timp de mai multe luni. În 2013, internetul a fost închis pentru 24 de ore pentru a împiedica difuzarea ştirilor despre protestele anti-regim.

Arabia Saudită – Tot traficul trece printr-un filtru central, iar internet-cafe-urile sunt obligate să ţină o evidenţă strictă a clienţilor. Cetăţenii sunt învăţaţi să raporteze site-urile „imorale”. Cei care încarcă conţinut nociv riscă până la cinci ani de închisoare.

China – Are cel mai mare număr de cyber disidenţi aflaţi după gratii. Printre infracţiuni figurează şi semnarea petiţiilor online. Un număr de 40000 de poliţişti specializaţi supraveghează internetul vânând cuvintele interzise şi blocând conţinutul neconvenabil autorităţilor.

Iran – Aproape 50 la sută din cele mai populare 500 de site-uri din lume sunt blocate. În 2012, Sattar Beheshti a fost torturat până la moarte după ce a postat pe propriul blog critici la adresa regimului islamic.

Coreea de Nord – Internetul, furnizat numai de guvern, poate fi utilizat numai de un număr mic de persoane, aşa-numitele elite. Numai 5500 de site-uri pot fi accesate, care publică cu regularitate ştiri false, favorabile regimului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s