Cancerul la câini – diagnostic, prevenire, tratament


Lymphoma-in-dogs

Cancerul este cauza principală a morţii la câinii cu vârsta de peste 10 ani. Dar jumătate din toate cancerele sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate timpuriu, spun experţii. WebMD a stat de vorbă cu Dave Ruslander, oncolog veterinar şi fost preşedinte al Veterinary Cancer Society, despre cancerele la câini şi despre ultimele tratamente pentru câinii diagnosticaţi cu această boală.

Întrebare: Cât de comun este cancerul la câine, şi care sunt tipurile de cancer cele mai întâlnite?
Răspuns: Este o afecţiune relativ comună, în special la câinii în vârstă. Cincizeci la sută dintre câinii cu vârsta de peste 10 ani se îmbolnăvesc de cancer la un moment dat. Vedem limfomul malign, care este o tumoare a nodulilor limfatici. Vedem tumori mastocitare, care este o formă da cancer de piele. Există tumori ale glandelor mamare, sau cancer de sân, şi sarcoame ale ţesuturilor moi. Vedem de asemenea un anumit număr de cancer de oase.

Întrebare: Care sunt câteva dintre simptomele cancerului la câini?
Răspuns: Semnele de avertizare ale cancerului la câini sunt aproape identice cu cele de la oameni. Un nodul sau un cucui, o rană care nu se vindecă, orice tip de umflătură, noduli limfatici măriţi, şchiopătatul sau umflarea unui os, sângerare anormală. Acestea sunt semnele clasice. Dar există şi unele cancere fără semne sau cu semne foarte reduse, cel puţin la început. Aşa că atunci când animalul nu se simte bine, sau există ceva anormal sau care nu este chiar în regulă, proprietarul trebuie să vină cu câinele la medicul veterinar.

Întrebare: Ce provoacă această rată ridicată a cancerului la câinii noştri?
Răspuns: Cred că animalele sunt tot mai bine îngrijite şi ajung la vârste mai înaintate, aşa că vedem tot mai multe animale care ajung la vârste când dezvoltă cancerul. Cu ani în urmă, mulţi câini mureau în urma unor boli comune sau erau loviţi de o maşină. Dar acum avem vaccinuri şi ne ţinem câinii în casă, aşa că ei sunt în preajma noastră mai mulţi ani. Se pare că există o componentă genetică la anumite tipuri de cancer, doarece am văzut că unele rase sunt mai predispuse la cancer decât altele.

Întrebare: Există rase mai predispuse la cancer? Sunt rasele mixte mai înclinate către cancer?
Răspuns: Oricând aveţi câini din rase amestecate, nu ştiţi exact care este bagajul genetic. Oamenilor le plac câinii golden retriever deoarece aceştia arată ca golden retrieverii. Dar care este moştenirea genetică? Câinii golden retriever au o incidenţă crescută a cancerului. La fel şi boxerii, retrieverii cu părul scurt, câinii de munte Bernese. Toate aceste rase, şi altele, au anumite forme de cancer specifice. Asta ne arată că există probabil componete specifice genetice în unele cancere. Dar specialiştii îşi pun încă întrebări asupra raportului dintre factorii genetici şi factorii de mediu.

Întrebare: Ce pot face pentru a preveni îmbolnăvirea de cancer a câinelui meu?
Răspuns: Cel mai important lucru este sterilizarea câinelui. Dacă sterilizaţi o câţea înainte de primele călduri veţi reduce de opt ori şansele de a face cancer mamar, şi asta datorită influenţei hormonilor. O igienă orală bună descreşte numărul cancerelor orale. Iar dacă vă cumpăraţi un câine de rasă pură, verificaţi-i linia genetică pentru a afla dacă au existat anumite forme de cancer. În general, prevenirea este dificilă deoarece nu cunoaştem cauzele celor mai multe forme de cancer. Cred că, mai degrabă decât să prevenim cancerul, identificarea sa timpurie şi tratarea rapidă sunt o strategie mai bună.

Întrebare: Dacă am un câine bolnav de cancer, asta înseamnă că va muri?
Răspuns: Absolut deloc. Probabil că majoritatea cancerelor pe care le întâlnim pot fi tratate chirurgical. O mulţime de cancere de sân, o mulţime de tumori mastocitare, o mulţime de tumori de piele, sarcoamele ţesuturilor moi, multe din aceste tumori pot fi eliminate chirurgical şi sunt vindecabile. Chiar şi în situaţiile unde boala a avansat către nodulii limfatici, există opţiuni care pot prelungi viaţa câinelui şi chiar să-l vindece.

Întrebare: Ce tipuri de tratament sunt disponibile pentru câinii cu cancer?
Răspuns: Avem cam aceleaşi opţiuni ca şi la oameni. Există chirurgia, desigur. Apoi terapia cu radiaţii. Chimioterapia a devenit un lucru obişnuit. Acum se fac tratamente experimentale cu vaccinuri antitumorale, care utilizează sistemul imunitar pentru a stimula distrugerea cancerului. Un câine bolnav de cancer care nu este tratat nu va supravieţui mai mult de câteva luni.

 

2 gânduri despre „Cancerul la câini – diagnostic, prevenire, tratament

  1. Am avut u. Teckel era catea si avea cancer de san si mi sa spus ca nu se mai poate face nimic lt ca era bening și trăiesc cu incertitudinea. Ca poate se mai putea face. pt ea

  2. Am un caine pekinez in varsta de 10 ani. Ieri i-au diagnosticat cancer de colon.Mascota mea are doar un nodul care in urma cu 2 sapt i s-a marit considerabil si de aceea l-am dus la veterinar.Niciodata nu am avrut problema cu cainele meu in toti acesti ani, are toate vaccinele facute la timp.M-am documentat pe internet despre simptome iar mascota mea nu are de moment nici o simptoma( mananca bn..chiar mult..nu are ptobleme k iesitul afara…sau sa urineze sange..este jucaus…nu sta trist…nu are probleme cu respiratia…nu vomita.
    Intrebarea mea este urmatoarea…Ce este de facut in acest caz?Ce ma sfatuiti? Este bine operatia sau sa incepem k tratament pt moment? Urgent va rog din suflet…sunt disperata:(((
    Nu stiu ce este mai bine pt mascota mea.Va multumesc si astept raspuns urgent

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s